Complexiteit vs Kwaliteit

Is er een verband tussen de mate van complexiteit van een project en de geleverde kwaliteit? Een vraag die ik me de laatste dagen heb afgesteld, en waarvoor de aanleiding eigenlijk gezocht moet worden in een aantal berichten 1,2 over balkons in de Cobouw het drama in Maastricht, en het incident in Bos en Lommer.

Balkons, naar mijn mening eenvoudige constructie elementen, zouden toch perfect moeten kunnen worden vervaardigd? Zeker als dit prefab gebeurt? Een parkeerdek, een standaard betonnen constructie is toch ook een constructie welk redelijk gemakkelijk te berekenen en uit te voeren is? Waarom gaat het, bij (op het oog lijkende) eenvoudige constructies, juist fout?

De website engineering 360 geeft over dit onderwerp een aardige opsomming van fouten die optreden bij vooralsnog redelijk eenvoudige projecten (woningen, balkons etc.) En uit een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid bleek in elk geval dat de samenwerking in de bouw ontbreekt.

bron | onderzoeksrapport

Bij complexe constructies, overstekken, uitkragingen etc. hoor je weinig over fouten in de constructie. Hoe kan dit? En hoe staat dit in relatie tot die redelijk eenvoudige constructies? Misschien dat er bij deze complexe projecten cq. constructies de controle anders is? Beter is? Nauwlettender is? Er meer overzicht is? Er een betere samenwerking tussen constructeurs, ontwerpers en andere adviserende partijen is?

Deze vergelijking is puur gebaseerd op vermoedens, maar de vraag blijft: Is er inderdaad een verband tussen de complexiteit van een project en de kans op fouten in het eindresultaat? En hoe ziet dit verband eruit?

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: